Vrijeme u Općini Muć

Obavještenje o neuspjehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Vijesti

SRETAN NAM DAN NEOVISNOSTI !

Dan neovisnosti Republike Hrvatske – svetkovina nacionalnoga jedinstva i kamen-temeljac hrvatske državnosti – ponajveći je državni praznik novije hrvatske povijesti.

Ovo je prigoda kada se svi skupa s ponosom prisjećamo 8. listopada 1991., kada je Sabor Republike Hrvatske jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza Republike Hrvatske sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ).

Dan uoči ove povijesne odluke o uspostavi neovisne i samostalne Republike Hrvatske, zrakoplovstvo takozvane Jugoslavenske narodne armije (JNA) koja je bila u funkciji stvaranja etnički čiste Velike Srbije – bombardiralo je civilne ciljeve, povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, gdje se nalazilo hrvatsko državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog mogućih novih zračnih napada na Sabor i Vladu Republike Hrvatske, povijesna sjednica održana je 8. listopada 1991. u zagrebačkoj Šubićevoj 29.

Saborskom Odlukom o raskidanju svih državnopravnih sveza RH sa SFRJ, bivša federacija prestala je postojati, a Hrvatska je u formalno-pravnom smislu konzumirala hrvatsko državno pravo na samoodređenje, odcjepljenje i uspostavu neovisne hrvatske države.

SRETAN NAM DAN NEOVISNOSTI !