Vrijeme u Općini Muć

14. srpnja 2024., 09:30
Clear sky
S
Vedro
30°C
7 km/h
Apparent: 32°C
Pritisak: 1012 mb
Vlažnost: 43%
Vjetar: 7 km/h S
Naleti vjetra: 36 km/h
Izlazak sunca: 05:25
Zalazak sunca: 20:34
Prognoza 14. srpnja 2024.
Dan
07
Prognoza
33°C
Vjetar: 19 km/h W
Naleti vjetra: 36 km/h
Maksimalni UV indeks: 7.55
Prognoza 15. srpnja 2024.
Dan
07
Prognoza
36°C
Vjetar: 24 km/h NW
Naleti vjetra: 46 km/h
Maksimalni UV indeks: 7.4
 

Vijesti

Socijalni aspekt projekta „Mi Uspjeti Ćemo (MUĆ)“

Unutar projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Općina Muć već gotovo dvije godine sudjeluje sa svojim projektom „Mi Uspjeti Ćemo (MUĆ)“ kojim se pruža potpora socijalno osjetljivim skupinama, potiče razvoj socijalnih usluga i doprinosi povećanju opće zapošljivosti. Projektom se aktivno unapređuje civilno društvo, posebno njegove ugrožene skupine ili skupine u nepovoljnijem položaju.

Koristi ovog projekta su višestruke. Prije svega, tu je financijska dobrobit koja se najprije očituje u zapošljavanju osamnaest ženskih osoba, triju članica projektnog tima i petnaest gerontodomaćica, gdje do izražaja dolazi cilj samog projekta – borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije. Pri obavljanju projektnih aktivnosti djelatnicama su od pomoći paketi s higijenskim potrepštinama koji se mjesečno dostavljaju krajnjim korisnicima kao i oprema koja je nabavljena na početku projekta.

Međutim, tu se ne iscrpljuje sva dobrobit projekta. Najvažniji je njegov  socijalni aspekt. Starijim osobama koje su uglavnom boležljive i usamljene mnogo više znači ljudski kontakt, osoba na koju se mogu osloniti u različitim životnim potrebama, što im daje sigurnost i osjećaj pripadnosti. One imaju potrebu za podrškom, da ih netko sasluša, da im pomogne u oblačenju, kuhanju, kretanju, obrađivanju vrta, održavanju osobne higijene, čišćenju kuće, dostavi lijekova i različitih namirnica. Ulaganje u ljudsku komponentu ima neizmjernu vrijednost. Pomaže deinstitucionalizaciji društva, smanjenju potrebe za odlaskom u staračke domove i bolnice, kao i zadržavanju stanovništva na selu, jer dok u kući žive baka ili djed, ta kuća nije zaključana i makar povremeno će se unjoj čuti buka unučadi i djece koja dođu u posjetu. Na taj ačin i ovim projektom se produžava život sela Dalmatinske Zagore.