Vrijeme u Općini Muć

14. srpnja 2024., 08:30
Clear sky
SE
Vedro
29°C
6 km/h
Apparent: 30°C
Pritisak: 1012 mb
Vlažnost: 48%
Vjetar: 6 km/h SE
Naleti vjetra: 38 km/h
Izlazak sunca: 05:25
Zalazak sunca: 20:34
Prognoza 14. srpnja 2024.
Dan
07
Prognoza
33°C
Vjetar: 20 km/h W
Naleti vjetra: 38 km/h
Maksimalni UV indeks: 7.6
Prognoza 15. srpnja 2024.
Dan
07
Prognoza
35°C
Vjetar: 24 km/h NW
Naleti vjetra: 44 km/h
Maksimalni UV indeks: 7.6
 

Vijesti

Općina Muć

Živjeti u Muću

Na samo 20ak kilometara udaljenosti od Splita i mora, Općina Muć pruža idealno mjesto za život daleko od gradske vreve, gužve i prometa. Općina Muć cestovno je dobro povezana, Internet je dostupan u svim naseljima. Znatno niže cijene nekretnina i zemljišta nego u Splitu privući će sve one koji žele uživati u vlastitoj kući sa vrtom a opet biti na 20 minuta vožnje od Splita i mora. 

Muć danas

Muć je dalmatinska općina u Republici Hrvatskoj, smještena u kontinentskom dijelu regije Južno hrvatsko primorje. Nalazi se u Dalmatinskoj Zagori na oko 450 m n/v u podnožju brda Moseća (838 m n/v) i nedaleko od planine Svilaje (1508 m n/v). Administrativno se nalazi u županiji Splitsko-dalmatinskoj.

Općina Muć graniči sa čak osam drugih jedinica lokalne samouprave te je i granična općina Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Općine Šibensko-kninske županije, s kojima općina Muć graniči na sjeverozapadu su Ružić i Unešić, a jedinice lokalne samouprave s kojima Muć ima granicu unutar Splitsko-dalmatinske županije su Lećevica, Klis i Dicmo na jugu, Grad Vrlika i općina Hrvace na sjeveru te Grad Sinj na istoku.

Najvažnije prometnice općine Muć su državne ceste D56 i D219. Državna cesta D56 prometuje od Drniša preko Muća do čvora Klis-Grlo gdje se priključuje na državnu cestu D1 prema Splitu. Ovo je prometni tok najveće važnosti za općinu što pomaže i njenu funkcionalnu usmjerenost. Državna cesta D219 povezuje općinu Muć sa Sinjom te se nastavlja dalje prema granici s Bosnom i Hercegovinom. Sinj se svojim funkcijama nametnuo kao sekundarno težište za stanovnike općine Muć.

Središnje naselje općine – Donji Muć, nalazi se na 43°41’40” s.g.š. i 16°27’44” i.g.d.

U sastavu općine je 17 naselja. To su: Bračević, Crivac, Donje Ogorje, Donje Postinje, Donji Muć, Gizdavac, Gornje Ogorje, Gornje Postinje, Gornji Muć, Mala Milešina, Neorić, Pribude, Radunić, Ramljane, Sutina, Velika Milešina i Zelovo.

Položaj i prirodna obilježja

Muć se nalazi u Zagori, na prosječnoj nadmorskoj visini od 350 metara. Pojedini djelovi općine Muć nalaze se i na puno većim nadmorskim visinama. Samo područje Općine Muć nalazi se ponajviše između brda Moseć (806 m) i planine Svilaje (1508 m). Klima je oštra, s dosta snježnim zimama, temperaturama koje ponekad znaju ići i ispod -10 °C, a ljeta su izrazito vruća s visokim temperaturama i iznad 38 °C. Značajke područja koje se nalazi u samome srcu Dalmatinske Zagore karakteristične su po kamenjaru u malo plodnoga tla a razlikuju se od ostataka Dalmatinske Zagore što na svome području imaju Mućko polje koje se proteže od sela Neorić do Donjega Postinja.