Vrijeme u Općini Muć

14. lipnja 2024., 00:27
Clear sky
NW
Vedro
14°C
10 km/h
Apparent: 13°C
Pritisak: 1016 mb
Vlažnost: 86%
Vjetar: 10 km/h NW
Naleti vjetra: 36 km/h
Izlazak sunca: 05:11
Zalazak sunca: 20:37
Prognoza 14. lipnja 2024.
Dan
07
Prognoza
23°C
Vjetar: 19 km/h NW
Naleti vjetra: 36 km/h
Maksimalni UV indeks: 7.6
Prognoza 15. lipnja 2024.
Dan
01
Vedro
24°C
Vjetar: 17 km/h WNW
Naleti vjetra: 32 km/h
Maksimalni UV indeks: 7.6
 

Vijesti

20 mjeseci provedbe projekta “Zaželi”

Na gotovo cijelom prostoru naše Općine, na više od 200 km² površine i u gotovo svim naseljima Općine (u 14 od ukupno 17 naselja) od početka studenog 2018. godine provodi se Program zapošljavanja žena – Zaželi pod nazivom  „Mi Uspjeti Ćemo (MUĆ)“ gdje je zaposleno 15 žena iz skupine teže zapošljivih kako bi pružilo potporu i podršku starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnom položaju koje su krajnji korisnici projekta.

Naši krajnji korisnici su uglavnom osobe starije životne dobi, iako imamo i nekoliko relativno mlađih osoba koje ulaze u kategoriju osoba s posebnim potrebama i potreban im je ovakav oblik socijalne skrbi. Prosječna dob naših korisnika je 78 godina. Od ukupno 75 korisnika čak njih petero ima više od 90 godina, najstarija korisnica je gđa Jaka Matenda koja će u listopadu napuniti 95 godina. Najviše korisnika se nalazi u dobi od 80-90 godina, čak njih trideset i šest, dok ih je dvadeset između 70 i 80 godina, devet  između 60 i 70 godina, a samo pet u dobi 40-50 godina i tu se radi o osobama s posebnim potrebama.

Dvije trećine naših korisnika spadaju u kategoriju osoba starijih od 65 godina koje žive same ili u zajednici s osobom starijom od 65 godina. Mnogi od njih žive u naseljima sa jako malim brojem stanovnika, a rodbina koja o njima skrbi živi u udaljenim gradovima i samo povremeno ih posjećuje.

U razgovoru s njima primijetili smo da im najviše nedostaje druženje s dragim osobama. Manje se žale na nedostatak materijalnih dobara, iako je kod mnogih već na prvi pogled vidljiv taj nedostatak. Ali oni su navikli živjeti skromno i u teškim uvjetima. Ipak se kao mala djeca razvesele kad im svaki mjesec koordinatorica projekta donese paket sa higijenskim potrepštinama. Od same vrijednosti paketa mnogo im je važniji znak pažnje i da netko redovito na njih misli i obraduje ih svojim društvom i razveseli poklonom.

Tijekom kontrole rada djelatnica od strane voditeljice projekta u ugodnom razgovoru s korisnicima razmjenjuju se dojmovi o korisnosti samog projekta, a djelatnicama je drago kada tijekom kontrole koordinatorici i voditeljici projekta mogu pokazati kako izgleda njihov radni dan i tako potvrditi ono što u izvješćima o radu upisuju u tablice i o čemu diskutiraju tijekom mjesečnih sastanaka koji se redovito odvijaju u društvenom domu Muć. Obraduju ih i pohvale osoba o kojima nesebično skrbe i to im je najveće priznanje za njihov rad.

Raduje nas da je u veljači 2020. godine otvoren novi natječaj „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ http://www.esf.hr/natjecaji/socijalno-ukljucivanje/zazeli-program-zaposljavanja-zena-faza-ii/na koji se uz nove prijavitelje mogu prijaviti i dosadašnji korisnici projekta „Zaželi“ ali tek 120 dana prije završetka postojećeg projekta kako bi ostvarili mogućnost ponovnog korištenja sredstava Europskog socijalnog fonda po istoj osnovi. Naš projekt završava 6. svibnja 2021. godine i nadamo se da će natječaj za drugu fazu još biti otvoren u siječnju 2021. godine kako bismo na opće zadovoljstvo svih zaposlenika i korisnika projekta i na veliku dobrobit cijele Općine nastavili sudjelovati u ovom hvale vrijednom projektu.